Oost

Mountain View

Mountain View

Deze route bestaat uit twee ‘lussen’. Het eerste rondje heeft als centraal start- en eindpunt Almelo. De tweede lus start en eindigt in Hengelo. Ook Borne en Enschede kunnen als startpunt dienen.

Almelo is ontstaan in de middeleeuwen en de naam stamt af van de woorden ‘aa’ en ‘lo’. Een lo is een bos dat gelegen is op zandgrond en vaak vlak bij een nederzetting ligt. De aa verwijst naar de rivier de Aa. Almelo betekent dus ‘Op zandgrond gelegen bos bij de Aa’. Die Almelose Aa volgt u aan het begin van uw fietsroute en u zult nog veel meer water tegenkomen op uw route. Voordat u Almelo verlaat, steekt u de Weezebeek over. Ook de Bornerbroeksestraat die u volgt van Almelo naar Borne geeft aan dat dit altijd al een waterrijk gebied was. Broek betekent namelijk: drassig. Een deel van het dorp Borne is beschermd dorps gezicht en de gemeente telt tientallen monumenten. Vanuit Borne terug naar Almelo fietst u nu door het laagst gelegen gebied van de regio. Alle regen die in de rest van Twente valt, stroomt door beekjes naar dit punt. In vroeger tijden waren er dan ook regelmatig overstromingen. Dat is nu verleden tijd zodat u met droge voeten terug naar Almelo kunt.

Deel B van de route start in Hengelo. Het dorp is ooit ontstaan op de plek waar drie rivieren samen komen en de omgeving kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. Deze zijn ontstaan door afzetting van de grote rivieren. Door dit mooie en archeologisch interessante gebied fietst u richting Enschede waarbij u de Universiteit Twente passeert. De UT is gebouwd op landgoed Drienerloo. Enschede is een vroegere textielstad die vanaf 1870 tot grote bloei kwam. Machtige textielfamilies drukten hun stempel op de stad en bouwden hun buitenhuizen in het mooie natuurgebied tussen Hengelo en Enschede. In de stad zelf verrezen typische arbeiderswijken voor het personeel van de fabrieken. Terug fietsend van Enschede naar Hengelo komt u langs het prachtige landgoed het Stroot bij buurtschap Twekkelo. Voordat u Hengelo weer inrijdt ziet u het Twente kanaal en de installatie van Akzo Nobel. Het bedrijf is er sinds de jaren dertig gevestigd voor zoutwinning.

Special Award 2015 Kunst Fiets Route op tv
Voor Landinwaarts ontdekte Dieuwertje Blok de Special Award 2015 Kunst Fiets Route en bezocht genomineerde Special Award 2015-kunstenaars bij atelier Artdesch en atelier ‘t Meera. Zij fietste door de prachtige natuur en ontmoette Erik Scherder bij Lunchroom FEIJN.

Uitzenddatum:
10 september 2015 19.20 uur op NPO2
of via www.uitzendinggemist.nl
www.ntr.nl/Landinwaarts/56

Route deel A: Almelo – Borne – Almelo
Lengte: 29 km
Startpunt: Tourist Info Almelo, Het Baken 3, 7606 AA Almelo
Overige Startpunten: Kulturhus Borne, Marktstraat 23, 7622 CP

Route deel B: Hengelo – Enschede – Hengelo
Lengte: 33 km
Startpunt: Bureau Hengelo (in de bibliotheek), Beursstraat 32, 7551 HV Hengelo
Startpunt nabij station: Enschede Promotie, Stationsplein 1a, 7511 JD Enschede

Special Award 2015 Kunst Fiets Route Oost A
Special Award 2015 Kunst Fiets Route Oost B
Special Award 2015 Kunst Fiets Route Boekje

Fietsverhuur

Station Almelo
Stationsplein 1
7607 GD Almelo
OV-fiets

Fietsverhuur De Markt
Hagenborgh 3a
7607 JT Almelo
06 – 41 51 90 84
www.123fietsverhuur.nl

Station Hengelo
Stationsplein 1
7551 CN Hengelo
OV-fiets

Fietspoint
Enschede
Stationsplein 33
7511 JD Enschede
053 – 432 27 92
www.fietspointenschede.nl
ook OV-fiets